|
Forum www.ptaki.net Forum dla miłośników przyrody, ptaków, fotografii
|
Powrót do strony głównej www.ptaki.net
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tomasz Site Admin

|
Wysłany: Pią Maj 31, 2013 8:23 pm Temat postu: Lęg kopciuszków |
|
|
Kopciuszki co roku odwiedzały mój ogródek, ogrodzenie, trawnik. W tym roku postanowiły zadomowić się na poważnie. Na betonowym nadprożu garażu kilka tygodni temu pojawiły się patyczki, potem siano. Od tej pory każde wejście do garażu powodowało ucieczkę samiczki i "krzyk" na całego. Jednak zawsze wracała i lęg zakończył się sukcesem. No, ja mam opóźnienie w montażu bramy garażowej, bo jak mogłem wiercić beton z jajkami...
Wczoraj - 15V2013 - pisklęta wyfrunęły z gniazda. Wykorzystały ciepłą, wietrzną pogodę. Wylądowały na trawniku, co wypatrzył synek, dobrze, że on pierwszy a nie koty.
Z obawy przed kotami (moje dwa od razu wylądowały na strychu, chociaż nie polują na ptaki, są karmione, ale nie tylko moje koty są we wsi...) postanowiłem przenieść te dwa podlotki w bezpieczniejsze miejsce - przeniosłem je na stertę palet. Popołudniu była burza z gradobiciem, chyba miejsce było OK, bo dziś okazało się, że nie tylko te dwa przeżyły, ale dofrunął do nich i trzeci...
Bardzo ucieszył mnie i żonę ten lęg, bo wszystkie nasze 4 budki są zajęte tylko przez "popularesy" - mazurki. Chyba po sezonie lęgowym zmienię w dwóch budkach deskę z otworem na drugą, z otworem pleszka-modraszka...
No i wyczytałem, że kopciuszki mają dwa lęgi w roku... czy mam wiercić bramę, czy mam wymówkę  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Justyna K Zaawansowny użytkownik
|
Wysłany: Wto Cze 04, 2013 8:10 am Temat postu: |
|
|
Cudne maluchy A na mazurki Tomaszu nie narzekaj, bo w niektórych miejscach są rzadsze od kopciuszków
Drugiego lęgu bym się nie spodziewała raczej w tym samym miejscu, w tym samym gnieździe. Ale jeśli bardzo nie chce Ci się remontować bramy, to zawsze możesz poczekać i sprawdzić to osobiście  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomasz Site Admin

|
Wysłany: Pon Cze 10, 2013 8:19 pm Temat postu: |
|
|
Justyno chyba masz rację, gniazdo następne będzie też w garażu, ale w innym miejscu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomasz Site Admin

|
Wysłany: Sro Cze 19, 2013 6:05 pm Temat postu: |
|
|
A jednak samica siedzi w raz już użytym gnieździe. Teraz mniej ucieka, samiec też mniej krzyczy. Może przy drugim lęgu kopciuszki są bardziej ufne? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomasz Site Admin

|
Wysłany: Sob Lip 13, 2013 4:13 pm Temat postu: |
|
|
Drugi lęg zakończony sukcesem. Od trzech dni młode - cztery - po za gniazdem. Chociaż pierwszy dzień były jak kurczaki, latać nie potrafiły, więc skakały po trawniku, po garażu. Najtrudniej było to zrozumieć kotom, zamkniętym na strychu Zgodnie z tym co pisze (jest napisane) w mądrych książkach kopciuszki mają dwa lęgi w roku, więc nie mam już wymówki i montuję bramę garażową. No i myślę co zrobić, żeby za rok kopciuszki znów złożyły jajeczka, chyba budka z małym otworkiem załatwi temat.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|